Od kilkudziesięciu lat ludzie stosują różnego rodzaju diety odchudzające. Często sięgają po nie, gdy zbliża się sezon wiosenny i pora zrzucić z siebie ciepłe zimowe okrycia a na ich miejsce wchodzą lekkie odsłaniające figurę ubrania. Jednak niektórzy ludzie są zmuszeni stosować diety odchudzające, zazwyczaj przy niektórych schorzeniach ponieważ jest to jeden z wielu elementów terapii.
Tak jest również z dietą ketogeniczną. Ma ona za zadanie zapobiegać miażdżycy tętnic, zawałom serca i udarom. Powstała w celu zmniejszenia tkanki tłuszczowej oraz poprawy działania układu sercowo-naczyniowego. Utrzymanie diety keto jest niezwykle trudne i wymaga wiele samozaparcia, dlatego istnieje catering ketogeniczny który dostarcza już gotową, odpowiednią i zbilansowaną dietę pudełkową keto, wprost pod nasze drzwi. Nam pozostaje tylko jedzenie.
Na czym polega Catering Keto?
Świadomość ludzi na temat zdrowego trybu życia, w ostatnich latach mocno wzrosła. Za ciosem poszło również wiele cateringów, które zaczęły serwować diety pudełkowe, a w nich głównie dietetyczne potrawy. Tak powstały cateringi dietetyczne dzięki którym zdrowe odżywianie stało się jeszcze łatwiejsze – wystarczy wybrać interesującą nas dietę i dokonać szybkiego zamówienia online. Właśnie dlatego mamy dostęp również do tak zwanych keto catering. Są to cateringi dietetyczne tworzone we współpracy z profesjonalnymi dietetykami, którzy doskonale wiedzą w jaki sposób opracować idealnie zbilansowaną dietę ketogeniczną.
Oczywiście taka dieta pudełkowa keto jest dostępna w kilku wariantach kalorycznych, z racji na różne zapotrzebowania kaloryczne różnych osób. Najpopularniejsze warianty kaloryczne w takich dietach to: 1000, 1200, 1500, 1700 oraz 2000 kcal, jednak w wielu przypadkach cateringi dietetyczne są w stanie przygotować indywidualny wariant kaloryczny, dopasowany do preferencji danego klienta. Warto wziąć jednak pod uwagę, że wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami.
W keto diecie radykalnie zmienia się sposób odżywiania, wpływa to na wiele procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Podczas diety keto całkowicie eliminujemy węglowodany z naszego odżywiania, a w ich miejsce pojawiają się tłuszcze. Paradoksalnie tłuszczy powinniśmy spożywać jak najmniej, jednak nie w diecie keto. Okazało się, że nadmiar tłuszczu w diecie przyczynia się do jej redukcji tkanki tłuszczowej, a nie przyczynia się do jej przyrostu.
Co oznacza dieta keto?
Spożywanie diety ketogennej całkowicie reorganizuje nasz sposób odżywiania się. Dla wielu z nas śniadanie bez chleba lub bułek jest nie do pomyślenia. A jednak potwierdzono, że zredukowanie węglowodanów z diety może mieć pozytywne skutki dla organizmu. Właśnie taki cel ma catering keto: dostarczenie naszemu organizmowi minimalnej ilości węglowodanów i zastąpienie ich braku przez różnego rodzaju tłuszcze. Dieta keto należy więc do diet niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych.
Keto catering Ma na celu wprowadzić nasz organizm w stan tak zwanej ketozy, którego to skutkiem jest spalanie wcześniej nagromadzonej tkanki tłuszczowej.
Stan ketozy polega na tym, że ilość ciał ketogennych w naszym organizmie przewyższa ilość glukozy. Zgodnie z głównym założeniem diety ketogenicznej, większość diet pudełkowych keto w codziennym jadłospisie powinno się znajdować ok. 75-90% tłuszczów. Pozostała energia powinna pochodzić z białek i węglowodanów.
Źródłem tłuszczów w diecie keto powinny być głównie: oleje roślinne, w tym np: oliwa z oliwek, a także masło, majonez, oraz w mniejszej ilości z tłustych mięs.
Catering Keto – przykładowy jadłospis
Bardzo często występują problemy podczas ustalania menu w diecie ketogenicznej. Przepisy można znaleźć w wielu miejscach w sieci, warto jednak skonsultować się z dietetykiem który rozpisze odpowiednie posiłki. Można również skorzystać z usług cateringu ketogenicznego, który przygotowuje już gotowe posiłki odpowiednio zbilansowane i dostosowane przez doświadczonego dietetyka.
Przykładowy jadłospis może prezentować się następująco
- Śniadanie: letnia sałatka z serem camembert,
- II Śniadanie; jogurt grecki z malinami, płatkami migdałów i pestkami dyni,
- Obiad: kurczak w marynacie śmietanowo-ziołowej z marchewką na ciepło,
- Podwieczorek: aksamitny koktajl malinowy z siemieniem lnianym,
- Kolacja: sycylijska caponata.